26 Απρ 2009

Δεύτερη αποστολή στη Γάζα_14-03-2010

Η μη κυβερνητική οργάνωση Μηχανικοί της Γης (ΜτΓ) οργάνωσε μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας τεχνικού περιεχομένου προς την κατεχόμενη Γάζα. Όπως ενημέρωσε ο Δήμος της Γάζα τους ΜτΓ, η άμεση ανάγκη την παρούσα περίοδο είναι η ανοικοδόμηση της πόλης. Η λύση του προβλήματος της στέγασης 100.000 ανθρώπων των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, η επιδείνωση της ήδη κακής ποιότητας υπογείων νερών, η επισκευή των δικτύων ύδρευσης/αποχέτευσης και η άμεση ανάγκη για εύρεση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ήταν από τα φλέγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου της Γάζα και των ΜτΓ είχε ξεκινήσει να χτίζεται κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του αρχηγού της αποστολής στην περιοχή λίγες μέρες μετά την εκεχειρία. Στη συνέχεια διατηρήθηκε ηλεκτρονικής επαφή με εργαζόμενους στο Δήμο της Γάζα οι οποίοι και μας απέστειλαν μια λίστα με όργανα που θεωρούν απαραίτητα αλλά δυσκολεύονται να προμηθευτούν λόγω του αποκλεισμού.

Στόχοι της αποστολής των ΜτΓ ήταν καταρχήν η ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον λαό της κατεχόμενης Γάζας και προς τον τεχνικό της κόσμο ειδικότερα. Δευτερευόντως, στόχος ήταν και η αγορά, μεταφορά και δωρεά όσο το δυνατόν περισσότερων οργάνων της λίστας του Δήμου. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) δώρισε στους ΜτΓ δύο όργανα μέτρησης ποιότητας νερού, τα οποία περιέχονταν στη λίστα. Το ένα αφορούσε τη μέτρηση διαλυμένου οξυγόνου και το άλλο τη μέτρηση ph. Τέλος, μακροπρόθεσμα στόχος είναι η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας ανάμεσα στον τεχνικό κόσμο των δύο χωρών.

Η ομάδα αποστολής αποτελούνταν από 5 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων και έφτασε με επιτυχία μέχρι τα σύνορα της Ράφα γύρω στις 8:00 το πρωινό του Σαββάτου 14/03, κατόπιν ταξιδιού 6 ωρών. Ο αρχηγός της αποστολής διέθετε σφραγισμένη επιστολή από την Ελληνική πρεσβεία του Καΐρου με τα ονόματα και τους αριθμούς των διαβατηρίων μας ενώ (η Πρεσβεία) είχε προβεί ήδη σε αίτημα προς την Αιγυπτιακή κυβέρνηση για την ελεύθερη διέλευση της ομάδας στη Γάζα.

Στη συνέχεια και μέχρι το βράδυ (20:30 μμ) έγιναν επίμονες και συνεχείς προσπάθειες πίεσης προς τις Αιγυπτιακές αρχές για την διάβαση της ομάδας. Οι προσπάθειες αυτές παρ' όλη την κινητοποίηση της Ελληνικής Πρεσβείας και του πρεσβευτή μας κ. Ζέπου -που θέλουμε από αυτήν τη θέση να ευχαριστήσουμε-, δεν ευδοκίμησαν. Οι Αιγυπτιακές αρχές επιδίωκαν να μας παραπλανήσουν και να μας αποθαρρύνουν με παιχνίδια αναπτέρωσης ψεύτικων ελπίδων ανά 2-3 ώρες. Η ίδια τακτική συνεχίστηκε και τις επόμενες 3 μέρες, ενώ την ίδια τύχη αφόρητης αναμονής είχαν και οι υπόλοιπες ξένες αποστολές που περίμεναν εκεί: ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος, μια Ολλανδέζα καθηγήτρια, ένας Αιγύπτιος γιατρός, δύο Βρετανοί, μια Γαλλίδα καθηγήτρια, καθώς και πολλοί Παλαιστίνιοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια Παλαιστίνια με το παιδί της (η οποία αγνοούσε την τύχη της υπόλοιπης οικογένειας που βρισκόταν μέσα στη Γάζα στη διάρκεια των βομβαρδισμών) πλέον χωρίς χρήματα αδίκως να παρακαλεί για την ελεύθερη διάβαση της. Μια έγκυος Παλαιστίνια περίμενε κάτω από τον σκληρό ήλιο και τον παγερό αέρα ολόκληρη την ημέρα με αποτέλεσμα το βράδυ να χρειαστεί την βοήθεια του γιατρού μας. Οι μόνοι που πέρασαν μέσα και έξω στις τρεις αυτές μέρες ήταν άνθρωποι μέσα σε ασθενοφόρα, με τις Αιγυπτιακές αρχές να παραμένουν όχι μόνο απαθείς αλλά και να κρατούν μία ειρωνική/χλευαστική στάση.

Οι ελπίδες για την ελεύθερη διάβαση γκρεμίστηκαν όταν τη δεύτερη μέρα τα σύνορα επισκέφτηκαν 14 μέλη του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας, οι οποίοι αν και από γειτονική χώρα, αν και ομόθρησκοι, μοιράστηκαν τον ίδιο εμπαιγμό από τις Αιγυπτιακές αρχές. Οι ίδιοι βιντεοσκόπησαν μια διαμαρτυρία έξω από το πέρασμα της Ράφα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης της Γάζας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως δεν επετράπη η είσοδος στο 1/3 των φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα, συμμετέχοντας στο Βρετανικό καραβάνι αλληλεγγύης υπό τον G. Galloway. Αυτά παρέμειναν έξω από τη Γάζα, στην κοντινή πόλη El Arish του Σινά, φρουρούμενα από την Αιγυπτιακή αστυνομία, μέχρις ωσότου να αποφασισθεί η τύχη τους.


Θετικά στοιχεία της αποστολής ήταν η ένδειξη συμπαράστασης και η στάση αλληλεγγύης από τους Έλληνες μηχανικούς στους κατοίκους της Γάζα καθώς και η επιτυχής διάθεση των οργάνων μέτρησης ποιότητας νερού στο Δήμο της Γάζας. Σε ατομικό επίπεδο, ήταν μία πολύτιμη εμπειρία για μας ενώ η δημιουργία επαφών με ανθρώπους που μοιράζονται τους ίδιους στόχους και αξίες μας αποζημίωσε. Επιδίωξη των ΜτΓ είναι η επανάληψη της αποστολής στους επόμενους μήνες.

Μέλη της αποστολής ήταν:
1. Σωτήρης Καραλής (αρχηγός της αποστολής, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός)
2. Βασίλης Σερμπετζόγλου (Μηχανολόγος Μηχανικός)
3. Βούλα Ζώταλη (Χημικός Μηχανικός)
4. Γιάννης Ταυλίκος (Ενεργειακός Μηχανικός και Μηχανικός Λογισμικού)
5. Παναγιώτης Δημητριάδης (Πολιτικός Μηχανικός)